Mijn tapas favorieten

Mijn tapas favorieten

Met dit heerlijke weer ga je anders eten, lijkt het wel of zin hebt in andere dingen en smaken. De BBQ is natuurlijk heerlijk maar om dit nu ieder weekend te eten? Kan maar maak eens wat andere zomerse lekkernijen zoals tapas en drink sangria is ook weer eens wat andere dan wijn. Ik deel in deze blog graag mijn favoriete recepten en mijn tip hét tapas restaurant van Ibiza El Zaguan.

  1. tapas, waar komt het vandaan?
  2. origineel Pimientos de padrón recept
  3. sangria mijn favoriete recept
  4. watermeloen salade om je vingers bij op te eten
  5. El Zaguan hét tapasrestaurant op Ibiza

Tapas, waar komt het vandaan?

Maak een bord vol kleine hapjes en we noemen het al tapas. Het woord 'tapa' (meervoud 'tapas') is afgeleid van het Spaanse werkwoord 'tapar', dat betekent afdekken of bedekken. Als je 'tapa' letterlijk vertaald betekent het 'deksel'. En daar komt het waarschijnlijk ook vandaan de gewoonte je drankje af te dekken met een stuk brood en/of een plakje ham zodat er geen vliegen in je glas komen. Van oorsprong bestond Spaanse tapa uit een stukje ham of chorizo of ander vlees, soms een stukje kaas. Als je nu in Spanje Tapas is de keuze heel groot, de patatas brava (aardappelblokjes tomatensaus, natuurlijk de eerste Iberico ham, Carne con Tomato (gehaktballetjes in tomatensaus) en een van mijn favorieten.

Origineel Pimientos de Padrón recept

Pimientos de padrón, groene pepertjes in olie en zeezout uit de oven.
Als je ze in Nederland kan vinden dan is de bereiding heel simpel.

Ingrediënten

  • 400 Padrón pepers kleine groene pepers
  • 2 grote tenen knoflook
  • 5 el olijfolie
  • grof zeezout

Bereiding
Ontvel de tenen knoflook en snijd ze in vier partjes. Pak een pan en zet op hoog vuur. Schenk de olijfolie erin en laat warm worden. Was de pepers even schoon met water droog ze goed af. De knoflook partjes even bakken in de opgewarmde olijfolie. Direct de pepers erbij. Laat ongeveer 30 seconden even goed bakken, bijna frituren voordat je ze omdraait. Rondom bakken en prik even met een mesje in de pepers zodat de lucht eruit gaat. Ze zijn klaar als je wat ‘bruine’ vlekjes ziet. Schep ze uit de pan zonder de olie mee te nemen en leg ze in een kom met wat keukenpapier. Je wilt niet teveel olie proeven en nu zeezout er overheen en even omroeren. In een mooi schaaltje serveren en klaar ben je!

Sangria, mijn favoriete recept

En bij tapas drink je bier maar liever nog sangria! I love it, so much dat ik ieder recept dat ik kon vinden door de jaren heen heb uitgeprobeerd. Met en zonder cava, rood of wit, verschillende soorten fruit en ja zelfs een recepten zonder alcohol. Sangria is voor een Spanjaard en hoe de recepten ontstaan. Sangria kun je in Spanje niet per glas bestellen, kan wel hoor maar is eigenlijk niet de bedoeling. Je bestelt het per karaf en deelt het met iedereen waarmee je op het terras, strand zit of tijdens het eten aan tafel. Maar natuurlijk ook lekker thuis, en dan in grote hoeveelheden. Iedereen in Spanje heeft een eigen recept en die smaakt overal anders. Andere wijn, cava, fruit of geheime ingrediënten. Ja ja, die heb ik ook in mijn recept.

Dit is mijn favoriete sangria recept

  • één fles (plm. 75cl) rode wijn
  • 250 ml cava
  • het sap van 1 sinaasappel maar een limoen mag ook
  • je mixt met grof gesneden sinaasappels, mango, meloen,
  • blauwe bessen
  • ijsklontjes erin en mijn geheime ingrediënt: 2 stevia zoetjes ☺

TIP: Maak de sangria een uur of 2 van te voren zodat het fruit de sangria opzuigt.

Wil je meer sangria recepten ontvangen, ook zonder alcohol? Door de jaren heen heb ik er veel verzameld. Meld je dan aan bij HanneHaves en ontvang het e-book: Mijn heerlijkste Sangria recepten.

Watermeloen salade om je vingers bij op te eten

Watermeloen, je mag mij ervoor wakker maken. Gewoon puur happen in een schijf en dat het sap dat over je wangen druipt. Tijdens mijn reizen door Azië was de ‘non sweetend watermelon juice’ mijn favoriete drankje. Maar deze watermeloen salade is echt om je vingers bij af te likken, het zoete van de watermeloen, het zoute van de olijven en frisse van de munt, zó lekker! En dan heb je bijna het recept:

  • watermeloen in grote stukken snijden en in een grote sla bak doen
  • verse munt fijn hakken en een paar blaadjes bewaren voor de decoratie
  • fetakaas, blokjes of een groot stuk brokkelen
  • zwarte olijven in kleine schijfjes snijden, heel er in mag ook

Tijdens etentjes met vrienden maak ik 2 grote bakken want ze zijn niet aan te slepen en zo op.

El Zaguan hét tapasrestaurant op Ibiza

Ben je eens op Ibiza? Dan moet je naar het meest authentieke en lekkerste tapas restaurant El Zaguan in Ibiza stad. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Reserveren kan niet dus je moet geduldig wachten. Maar dat is het meer dan waard. Aan de bar of aan kleine tafeltjes met krukjes. Bestel cerveza (bier) of de rode huiswijn die is goddelijk. Op de bar staan vitrines met koude tapas die je mag pakken. En continue lopen obers rond met warme tapas, de een nog lekkerder dan de andere. Veelal geserveerd op stokbroodjes. Tip eet ze niet allemaal op, is ook niet de bedoeling, het zijn een soort bordjes van de hapjes. In iedere tapas zit een prikker, die bewaar je want dat bepaald de rekening. Eet smakelijk alvast, je krijgt er geen spijt van.

Nog meer heerlijke recepten

Nog meer tapas gerechten vind je op de website van Leuke Recepten vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Heerlijk voor een zomerse borrelavond.


 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen worden eerst goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.